Publié le 27·09·2022

Leven in team

Weten welke kwaliteiten het team heeft en ze omzetten naar troeven om het werk uit te voeren en de teamspirit te bevorderen. Zo eenvoudig is het.

Individuele besognes te overstijgen om de teamdynamiek te versterken

Een team, wat is dat?

Het is een microkosmos waarbinnen mensen werken en leven. Dat veronderstelt dialoog, samenwerking, sfeer, teamgeest… Of het nu gaat om een permanent of een tijdelijk team, het deelt dezelfde visie, heeft gemeenschappelijke doelstellingen en onderlinge relaties. Een team heeft alle kans om zijn doelstellingen te bereiken als de leden ervan in staat zijn om samen te werken, spanningen en conflicten te overwinnen en samen te leven. De uitdaging bestaat erin individuele besognes te overstijgen om de teamdynamiek te versterken en het samenhorigheidsgevoel te stimuleren. Het komt erop neer alle neuzen in dezelfde richting te krijgen ondanks de diversiteit van de teamleden. Wat de verschillen ook zijn – sociaal-cultureel, gender, persoonlijkheid, werkwijze, generatie, enz. – de teamleden (en hun manager) kunnen de kwaliteiten in het team identificeren en ze omzetten naar troeven om het werk uit te voeren en de teamspirit te bevorderen. Zo eenvoudig is het. Hoe die uitdaging tot een goed einde brengen?

Een team samenstellen? Hoe?

ITT : le manager accueille des collaborateurs de façon enthousiaste après une interruption de travail
  • Door elkaar te begrijpen, te erkennen en te aanvaarden met de eigen bijzonderheden en verschillen.
  • Door efficiënt, assertief en geweldloos te leren communiceren
  • Door het opbouwen en consolideren van een klimaat van vertrouwen gebaseerd op concrete gedragsindicatoren en op een cultuur van continue uitwisseling en feedback.
  • Door spanningen en conflicten te voorkomen en het vermogen om ermee om te gaan.
  • Door het exploiteren (in de meest edele zin van het woord) van de collectieve intelligentie van het team.

Het vermijden of overstijgen van stoornissen legt de basis voor een sterk, deskundig, goed presterend en aantrekkelijk team. Want een team waar ieder zijn plek vindt en waar het prettig werken is, is een belangrijke bron van motivatie en een garantie voor het succes van de opdracht die het moet vervullen.

Een team waar ieder zijn plek vindt

Meer producten