Publié le 19·12·2023

Nieuw koninklijk besluit betreffende de grenswaarden voor beroepsblootstelling aan kankerverwekkende stoffen

Temps de lecture 1 min.

Substances cancerigènes et mutagènes: quelle exposition limite?

Een nieuw koninklijk besluit van 16 november 2023 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat de chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia en agentia met hormoonontregelende eigenschappen betreft, treedt in werking op 14 december 2023.

Dit koninklijk besluit (KB) wijzigt de grenswaarden voor beroepsblootstelling van verschillende kankerverwekkende stoffen:

  • Benzeen
  • Nikkel en zijn bestanddelen
  • Acrylonitril
  • Kristallijn siliciumdioxide, inadembare fractie

Verder moeten de grenswaarden voor de stoffen N,N-dimethylformamide en N-methyl-2-pyrrolidon conform zijn en in lijn liggen met de waarden opgelegd door het Europees reglement betreffende de registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen, en de restricties van toepassing op die stoffen (REACH), net als voor de opleidingsvereisten voor diisocyanaten.

Het KB refereert ook aan gevallen van kanker en andere specifieke schadelijke effecten aan de seksuele organen en functies (vruchtbaarheid, toxiciteit voor de ontwikkeling van de foetus…).

Artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming wordt opgeheven: de verboden voor het gebruik van verscheidene stoffen in dit artikel zijn al opgenomen in andere regelgeving ( REACH-verordening, POP-verordening wat betreft persistente organische verontreinigende stoffen). Tegelijk wordt het vergunningensysteem voor benzeen afgeschaft.

De publicatie in het belgische staatsblad lezen