Opleiding

Ongevallen en incidenten analyseren via de oorzakendiagram

De boomstructuur is een methodologie die erin bestaat de feiten en oorzaken die geleid hebben tot een arbeidsongeval of veiligheidsincident, te analyseren en te ordenen. Door verbanden te leggen tussen deze feiten en oorzaken kan een boomstructuur worden uitgetekend. Deze opleiding heeft als doel u bekend te maken met de methode en het in de praktijk brengen ervan op basis van een gevalstudie.
Opleiding in je onderneming

Er is voorlopig nog geen vaste datum voor deze opleiding

Thema

Opleiding voor analyse van ongevallen en incidenten met behulp van de boomstructuur en op basis van de feiten.

Doelstellingen

Leren de feiten en de oorzaken te ordenen die geleid hebben tot het ongeval of incident en de verbanden ertussen vaststellen zodat een boomstructuur opgemaakt kan worden.

Programma

Duur: ½ dag.

Contact opnemen en het praktisch gedeelte voorbereiden: de preventieadviseur die verantwoordelijk is voor de opdracht, neemt contact op met de werkgever om een interventiedatum af te spreken. Tegelijk krijgt hij informatie over arbeidsongevallen die binnen de onderneming zijn gebeurd. De preventieadviseur baseert zich vervolgens op deze gevallen om het praktisch gedeelte van de opleiding voor te bereiden.

Theoretische opleiding: uitleggen hoe de feiten te verzamelen (ongewone feiten -permanente feiten) de soorten verbanden tussen de oorzaken bepalen.

Praktijkoefeningen: de feiten aantonen en hun oorzaken bepalen tijdens een oefening opstellen van de boomstructuur bepalen van de te nemen maatregelen.

Discussie van de problemen op het terrein.

De opleiding kan ook afgesloten worden met de analyse van een ongeval dat in de onderneming heeft plaatsgevonden.

Methode

De boomstructuur is een methodologie ontwikkeld door het INRS.

Doelpubliek

Hiërarchische lijn, interne preventiedienst.