Advies

De fysieke werkbelasting analyseren

Onze expert in ergonomie bepaalt of de lichamelijke belasting op de werkpost aanvaardbaar is rekening houdend met de individuele kenmerken van de operatoren en de werkomgeving in uw onderneming. De ergonomische beoordeling gebeurt op basis van een grondige analyse van de werkmethoden, het materiaal, de omgeving, de thermische omgeving …
Een offerte aanvragen voor deze dienst

Thema

Beoordeling van de fysieke werkbelasting. Codex Welzijn op het Werk – Boek III: Arbeidsplaatsen/Boek V, Titel 1: Thermische omgevingsfactoren/ Boek VIII:  Ergonomische beperkingen.

Doelstellingen

  • De fysieke haalbaarheid op de werkposten beoordelen rekening houdend met van de individuele eigenschappen van de operatoren en de werkomgeving.
  • Indien nodig verbeteringen voorstellen om de werkposten of de werkorganisatie beter aangepast en aanvaardbaar te maken.

Programma

  • Bepalen of de fysieke belasting aan de werkposten fysiek aanvaardbaar is in functie van de werkomgeving en ook absoluut gezien, met behulp van de analogietabellen per beroep.
  • Ergonomische beoordeling van de werkposten.
  • Waarneming van de gebruikte werkmethoden en werkuitrustingen 
  • Bepaling van de kenmerken van de werkkledij en de persoonlijke beschermingsmiddelen 
  • Meting van de klimatologische parameters.

 

Op basis van de analyse en interpretatie van de resultaten kunnen we de fysieke werkbelasting bepalen (zeer licht, licht, gemiddeld, zwaar, zeer zwaar). De metingen van de klimatologische parameters zullen dienen om de WBGT-index te berekenen om te controleren of de grenswaarden voor blootstelling al dan niet overschreden zijn.  Er zullen aanbevelingen geformuleerd worden.

Methode

De bepaling van de fysieke werkbelasting gebeurt in functie van de werkomgeving (meten van klimaatparameters) en op absolute wijze, door analogietabellen te gebruiken per beroep.

Doelpubliek

Werkgever, leden van de hiërarchische lijn, werknemers, interne preventiedienst.