Publié le 02·05·2024

Klimaatverandering, belangrijkste bekommernis op Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Temps de lecture 2 min.

Klimaatverandering heeft aanzienlijke gevolgen voor de planeet en voor onze gezondheid, vooral die van werknemers.

Zondag 28 april 2024 was het Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Die dag is bedoeld om de preventie van ongevallen en beroepsziekten overal ter wereld te bevorderen. Dit jaar had de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de impact van de klimaatverandering op het werk als thema gekozen.

Impact van het klimaat op de gezondheid

De klimaatverandering heeft aanzienlijke gevolgen op de planeet én op onze gezondheid, onder meer op die van werknemers/werkneemsters: blootstelling aan hittestress, aan uv-stralen, aan luchtvervuiling, aan extreme weersomstandigheden, aan chemische producten… Sectoren met activiteit buiten, zoals de landbouw- en bouwsector, zijn het meest blootgesteld aan deze klimaatrisico’s.

Alarmerende vaststellingen

In dit verband heeft de IAO ook een nieuwe studie gepubliceerd: “Ensuring safety and health at work in a changing climate.” In dit onderzoek raamt de IAO dat het aantal werknemers/werkneemsters die waarschijnlijk zullen blootgesteld worden aan extreme hitte in het kader van hun werk 2,4 miljard bedraagt (op een totaal van 3,4 miljard werknemers op wereldschaal). Maar temperatuurtoename is niet de enige impact van de klimaatverandering, ook verschillende ziekten zijn ermee verbonden: kanker, cardiovasculaire ziekten, aandoeningen van de luchtwegen, nierinsufficiëntie, mentale gezondheidsproblemen…

OneHealth, één gezondheid

De Onehealth-aanpak, verkondigd door de WHO , gaat de verbanden tussen de gezondheid van onze planeet en die van personen met elkaar koppelen. Op die manier gaan we gezondheidspreventie globaler bekijken en ecologische oorzaken integreren in de bescherming van werknemers.

Het engagement van de groep CESI

De groep CESI wil deze multifactoriële en globale visie steeds meer integreren in haar diensten voor preventie en bescherming op het werk. Wij hebben de ambitie om de gevolgen van de klimaatverandering bewust te integreren in onze prestaties en het beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Door het thema klimaat te kiezen voor deze Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, wil de IAO een duidelijk signaal geven dat de integratie van welzijn op het werk in het klimaatbeleid (en omgekeerd) absoluut noodzakelijk is.

 

Meer weten over de impact van de klimaatverandering op de arbeidswereld: https://www.un.org/en/observances/work-safety-day.