Publié le 13·05·2024

Alles weten over kinkhoest en hoe zich ertegen te beschermen

Temps de lecture 1 min.

La coqueluche connaît une recrudescence, en raison de la diminution des anticorps 5 à 10 ans après la vaccination.

Vroeger kwam kinkhoest zelden voor omdat er systematisch gevaccineerd werd, maar nu flakkert de ziekte opnieuw op omdat de antilichamen 5 tot 10 jaar na de vaccinatie afnemen. Ontdek onze recentste infofiche over deze bijzonder besmettelijke ziekte om alles te weten over de kenmerken en preventiemaatregelen.  

Deze zeer besmettelijke infectie aan de ademhalingswegen is gekenmerkt door hevige hoestbuien en wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Kinkhoest, dat ook bekendstaat als de “100-dagenhoest”, kan ernstige gevolgen hebben op niet-gevaccineerde zuigelingen, adolescenten en volwassenen met een zwak immuunsysteem of met een chronische aandoening aan de luchtwegen.

Overdracht: 

De bacterie verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht of via rechtstreeks contact. Binnen het gezin of in gemeenschappen zoals scholen en kinderdagverblijven heeft de ziekte makkelijker vrij spel.

Behandeling: 

Antibiotica zijn doeltreffend om kinkhoest te bestrijden, vooral als ze snel worden toegediend. De besmettelijkheid stopt na 5 dagen gepaste antibioticatherapie. Vaccinatie blijft de beste bescherming.

Preventie: 

Naast vaccinatie zijn strenge hygiënemaatregelen zeer belangrijk om de verspreiding te beperken: handen wassen, lokalen verluchten, hoesten en niezen in de elleboog, oppervlakken regelmatig schoonmaken.

Vaccinatie wordt aanbevolen vanaf zeer jonge leeftijd met herhalingsdosissen in verschillende levensfasen.

Mensen die in nauw contact komen met zuigelingen en zwangere vrouwen, moeten bijzonder waakzaam zijn.

Ontdek onze nieuwste CEDIOB-fiche: Kinkhoest