Publié le 08·07·2022

Preventie van accidenteel bloedcontact (ABC)

Uit de resultaten van een studie in 25 ziekenhuizen blijkt dat het percentage niet-meldingen van ongevallen in verband met naadgebruik 49,5 % bedraagt en 99,3 % voor spatongevallen.

Daardoor worden ook meer dan 52 % van de accidentele bloedcontacten niet aangegeven als arbeidsongeval.

Het personeel in zorginstellingen is zich niet altijd bewust van het gevaar van accidentele bloedcontacten.

Wanneer verzorgers in contact komen met het bloed van zieken bij een prik, een snijwonde of aanraking met slijmvlies, lopen ze risico op de overdracht van pathogene agentia zoals hepatitis B, C en AIDS.

En toch worden accidentele bloedcontacten onderschat en zelden aangegeven.

Bij die contacten bestaat er een risico op overdracht van pathogene agentia aanwezig in het bloed of in andere lichaamsvochten. Dat kan mogelijk ernstige ziekten veroorzaken zoals hepatitis B, C en AIDS.

Accidentele bloedcontacten kunnen voorkomen in alle beroepscategorieën van verzorgingsinstellingen. De verzorgers zijn uiteraard betrokken maar het gaat niet alleen om hen. Ook moet gedacht worden aan beroepsmensen die een indirect contact hebben, zoals personeel in logistieke en onderhoudsdiensten, enz.

Om accidentele bloedcontacten te voorkomen is een globale aanpak binnen de onderneming absoluut noodzakelijk, dit in samenwerking met de arbeidsarts en de preventieadviseur arbeidshygiëne. Deze aanpak kan volgende elementen bevatten:

  • Identificatie van alle PROCESSEN waarbij er potentieel contact is met bloed, lichaamsvochten of mogelijk besmet materiaal,
  • ANALYSE VAN DE SPECIFIEKE RISICO’S bij accidentele bloedcontacten en voorstel om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren,
  • OPLEIDING VAN DE WERKNEMERS ter plaatse en aangepast aan de sector,
  • Follow-up en ANALYSE VAN DE ONGEVALSOORZAKEN.

Onze opleidingen inzake preventie van ongevallen met bloedcontact

De gezondheid van reizende werknemers garanderen

Preventieve gezondheidsbalans opmaken ESSENTIAL +35

U wilt een preventief gezondheidsbeleid voeren dat sensibiliseert rond individuele risicofactoren in[…]

Preventieve gezondheidsbalans opmaken PREMIUM +45

U wilt een preventief gezondheidsbeleid voeren dat sensibiliseert rond individuele risicofactoren in[…]

Basisopleiding voor preventieadviseur niveau III

De codex welzijn op het werk duidt de werkgever aan als verantwoordelijke welzijn in zijn onderneming. In kleine ondernemingen die geen preventieadviseur niveau II of I hebben, zal deze opleiding PA niveau III, die gespreid is over 6 dagen, de werkgever of elke persoon die bij de uitvoering van zijn/haar werk geconfronteerd wordt met de organisatie van welzijn, alle vereiste basisprincipes bijbrengen.

Eerste hulp voor aangeduide personen

Deze opleiding van zes uur is voornamelijk bestemd voor ondernemingen met beperkte risico’s. Hiermee verwerven de werknemers de basiskennis en vaardigheden (gebruik van de verbanddoos, verwittigen van de geschikte hulpdiensten enz.). In grotere ondernemingen kunnen aangeduide personen de ervaren hulpverleners ook te hulp schieten.

Basiscursus bedrijfseerstehulp

Als werkgever bent u verplicht om hulpmiddelen te voorzien op maat van uw onderneming. Dankzij deze opleiding heeft u een of meerdere hulpverleners ter beschikking die beschikken over de nodige basiscompetenties om snel en efficiënt te reageren wanneer iemand onwel wordt of wanneer er een ongeval gebeurt. Na deze basisopleiding van drie dagen ontvangt u een EHBO-brevet.

Bijscholing bedrijfseerstehulp

Dankzij deze opleiding van minstens vier uur onderhouden de hulpverleners hun basiskennis en -vaardigheden die ze verwierven tijdens de basisopleiding en blijven ze op de hoogte van de evolutie, nieuwigheden (wetgeving, methoden ...) wat betreft eerste hulp, zoals de Codex voor welzijn op het werk dat eist. De deelnemers krijgen een bijscholingsattest.

Initiation aux gestes qui sauvent en milieu professionnel

In deze opleiding verwerven uw medewerkers de basiskennis en-vaardigheden om te beoordelen hoe ernstig bepaalde verwondingen zijn en om efficiënt en gepast eerste hulp te verlenen in afwachting van de gespecialiseerde hulpverleners. Medewerkers ontvangen een aanwezigheidsattest na de opleiding (vier uur of acht uur).

Vertrouwenspersoon: een scharnierfunctie bij het beheer van psychosociale risico's

In deze opleiding verwerft u de onontbeerlijke kennis, knowhow en sociale vaardigheden om op efficiënte en rustige wijze de functie van vertrouwenspersoon uit te oefenen: theoretische begrippen, elementen uit de wetgeving, het houden van gesprekken, psychosociale interventietechnieken.

Opleiding : Supervisie/bijscholing voor vertrouwenspersonen

Deze supervisie is bedoeld om de wettelijke kennis van de vertrouwenspersonen op het gebied van psychosociale aspecten te updaten, alsook om met andere deelnemers te praten om zo uw psychosociale interventies te verrijken.

Jaarlijkse bijscholing voor preventieadviseurs

 

Voorkomen van psychosociale risico's in teams

Deze opleiding start met een opfrissing van de wettelijke verplichtingen van de belangrijkste spelers in de onderneming op het gebied van psychosociale preventie. Daarna delen de deelnemers best practices met elkaar, die onze adviseur zal aanvullen in de vorm van praktische tips die te maken hebben met de genoemde aandachtspunten (beheer van relationele spanningen, gemeenschappelijke psychosociale risico’s, verslavingen, gevallen van posttraumatische stress, uitputting enz.).

Preventie beheren op het werk in een KMO

De codex welzijn op het werk duidt de werkgever aan als verantwoordelijke welzijn in zijn onderneming. In kleine ondernemingen die geen preventieadviseur niveau II of I hebben, zal deze opleiding PA niveau III, die gespreid is over 6 dagen, de werkgever of elke persoon die bij de uitvoering van zijn/haar werk geconfronteerd wordt met de organisatie van welzijn, alle vereiste basisprincipes bijbrengen.

De brandbestrijdingsdienst organiseren en opleiden

Deze opleiding is bestemd voor de brandbestrijdingsdienst en behandelt de basisbegrippen omtrent de natuur, het uitslaan van een brand, het gebruik van het materiaal en de evacuatiemethoden. Ze wordt gegeven voor de eerste interventieleden of evacuatiestewards.

Risico’s op hart- en vaatziekten boordelen en voorkomen

Wilt u cardiovasculaire risico's van uw medewerkers beoordelen en voorkomen? Onze experts begeleiden u in het opzetten van welzijnscampagnes of andere evenementen aangepast aan een globaal en samenhangend preventiebeleid binnen uw onderneming.

Meer producten

Wettelijke referenties

Codex welzijn op het werk – Boek VII – Biologische agentia
Hoofdstuk VI.-  Bijzondere bepalingen betreffende het gebruik van scherpe medische instrumenten in de ziekenhuis- en gezondheidszorgsector.